In welke landen moet ik een fooi geven

 

Je zult je ogen niet geloven bij het zien van deze Reisaanbiedingen!

10 redenen waarom je beter HIER vergelijkt voor je op reis vertrekt.

 

Goedkope Vakantie

 

In Welke Landen Moet Ik een Fooi Geven? [Update]

Heb je je ooit afgevraagd in welke landen je een fooi moet geven en hoeveel dat dan moet zijn? Als je naar het buitenland reist, wil je natuurlijk graag weten wat de lokale gebruiken zijn. Het geven van een fooi kan een groot verschil maken in de manier waarop je service wordt ontvangen. In deze blogpost ontdek je de landen waar een fooi een must is, en waar het juist niet verwacht wordt. We geven je handige tips zodat je nooit meer in een ongemakkelijke situatie terecht komt. Laten we beginnen met een wereldwijde rondreis door de etiquettes van het geven van een fooi.

Fooien in Europa

Fooien geven in Europa kan een beetje een mijnenveld zijn. Verschillende landen hebben uiteenlopende gebruiken en verwachtingen als het aankomt op fooien. Hier zijn enkele richtlijnen om je op weg te helpen.

Nederland: Bespreek het gebruik van fooien in Nederland en in welke situaties het verwacht wordt.

In Nederland is het gebruikelijk om een fooi te geven, maar het is niet verplicht. In restaurants is een fooi van ongeveer 5-10% van de rekening normaal, vooral als je tevreden bent met de service. Bij cafés en bars is het gebruikelijk om wat kleingeld achter te laten, rond de 1 tot 2 euro.

Voor taxichauffeurs rond je doorgaans de ritprijs naar boven af. Denk aan een paar euro extra. In hotels geef je een kleine fooi aan de bellboy of de schoonmaakdienst, maar dit is eerder uitzondering dan regel.

Duitsland: Geef informatie over de fooiencultuur in Duitsland, inclusief restaurants en taxi's.

In Duitsland is het geven van fooien een gebruikelijke praktijk, vooral in de horeca. In restaurants geldt meestal een fooi van 5-10%. Veel Duitsers ronden simpelweg de rekening af naar het dichtstbijzijnde ronde bedrag. Zo kan een rekening van €48 bijvoorbeeld worden afgerond naar €50.

Ook in taxi's is een fooi van 5-10% gebruikelijk. Hier wordt vaak zo'n €1 tot €2 extra gegeven. Bij hotels is het minder standaard, maar een paar euro voor de bellboy of huishoudservice wordt wel gewaardeerd.

Frankrijk: Leg uit hoe fooien werken in Frankrijk, vooral in de horeca.

In Frankrijk zijn fooien vaak bij de prijs inbegrepen. Dit heet "service compris" en wordt duidelijk vermeld op de rekening. Toch is het gebruikelijk om een kleine fooi van een paar euro extra achter te laten als je tevreden bent met de service. In dure restaurants kan dit oplopen tot 5-10%.

In cafés en bars is het normaal om muntgeld achter te laten. Voor taxichauffeurs rond je meestal het bedrag af naar boven, maar er wordt niet van je verwacht dat je een grote fooi geeft.

Verenigd Koninkrijk: Beschrijf het beleid rond fooien in het Verenigd Koninkrijk, inclusief pubs en hotels.

In het Verenigd Koninkrijk is fooien geven vooral gebruikelijk in restaurants. Hier ligt de fooi meestal rond de 10-15%. Soms kan er een "service charge" op de rekening staan, wat betekent dat de fooi al inbegrepen is. Is dat niet het geval, dan kun je zelf beslissen wat je extra geeft.

In pubs is het geven van een fooi niet erg gebruikelijk, maar je kunt een drankje aanbieden aan de barman als je de service waardeert. In taxi's wordt een fooi van ongeveer 10% gegeven. In hotels geef je vaak £1 tot £2 per koffer aan de portier en een paar pond aan het schoonmaakpersoneel.

Fooien in Noord-Amerika

Fooien in Noord-Amerika kunnen wat verwarrend zijn als je niet gewend bent aan de cultuur. Het is belangrijk om te weten wanneer en hoeveel je moet geven, zodat je niet per ongeluk als onbeleefd wordt gezien. In deze sectie kijken we naar de fooiennormen in de Verenigde Staten en Canada.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten zijn fooien een groot deel van de servicecultuur. Mensen in de horeca en andere sectoren rekenen vaak op deze extra inkomsten. De basisregel is om een fooi van 15-20% te geven op je restaurantrekening. Dit percentage kan hoger zijn als je uitzonderlijke service hebt ontvangen.

Naast restaurants zijn er andere situaties waarin fooien worden verwacht:

 • Taxichauffeurs: Geef ongeveer 10-15% van de ritprijs als fooi.
 • Hotels: Voor kamerbedienden is $1-2 per nacht redelijk. Voor bagagedragers is $1-2 per koffer normaal.
 • Kappers en schoonheidssalons: 15-20% van de rekening.

Doorgaans kun je in de VS zeggen dat geen of een lage fooi geven als zeer onbeleefd wordt ervaren. Het is een belangrijke manier om waardering te tonen voor de service die je hebt ontvangen.

Canada

Canada lijkt veel op de VS als het gaat om fooien. De normen zijn bijna hetzelfde, wat het gemakkelijk maakt voor reizigers om te onthouden. Ook hier is een fooi van 15-20% in restaurants de standaard. Goede service verdient altijd een extra beloning, en het niet geven van een fooi wordt gezien als onbeleefd.

Andere plekken waar fooien gebruikelijk zijn:

 • Taxichauffeurs: Ook hier is ongeveer 10-15% gebruikelijk.
 • Hotels: $1-2 per nacht voor de kamerbedienden en $1-2 per koffer voor bagagedragers.
 • Kappers en schoonheidssalons: De standaard is 15-20% van de rekening.

Canada heeft dezelfde verwachtingen als de Verenigde Staten, dus als je daar al ervaring mee hebt, zal je waarschijnlijk weinig moeite hebben om je aan te passen. Geef altijd een fooi wanneer dat gepast is om vriendelijke en waarderende interacties te verzekeren.

Fooien geven in Noord-Amerika kan in het begin even wennen zijn, maar het is een essentieel onderdeel van de servicecultuur. Met deze gids kun je met vertrouwen reizen en de lokale gebruiken respecteren.

Fooien in Azië

Als je naar Azië reist, zul je merken dat fooien geven van land tot land sterk kan verschillen. Het is belangrijk om de lokale gebruiken te kennen om ervoor te zorgen dat je geen culturele blunders maakt. Laten we kijken naar fooien in enkele belangrijke Aziatische landen.

Japan

In Japan is het geven van fooien meestal niet gebruikelijk. Dit kan als een verrassing komen voor reizigers die gewend zijn aan het geven van fooien in andere landen. In Japan wordt goede service als de norm beschouwd, en het geven van een fooi kan eigenlijk als onbeleefd worden opgevat.

Er zijn een paar redenen waarom fooien in Japan anders zijn:

 • Cultureel respect: In Japan hechten mensen veel waarde aan trots en eer in hun werk. Een extra beloning wordt vaak gezien als een teken dat de werknemer niet goed wordt betaald of niet trots is op hun werk.

 • Efficiëntie: De Japanse cultuur benadrukt efficiëntie en netheid. Het extra gedoe van het geven en accepteren van fooien past hier niet bij.

Als je toch een fooi wilt geven, bijvoorbeeld in een luxe hotel, kun je overwegen om het in een envelop te doen en beleefd te overhandigen. Maar wees voorbereid dat dit alsnog kan worden geweigerd.

China

Fooien in China zijn niet wijdverspreid, en in veel gevallen wordt het niet verwacht of zelfs ongepast gevonden. Dit is vooral waar in het vasteland van China. Toch zijn er specifieke situaties waarin fooien wel kunnen voorkomen.

 • Toeristengebieden: In populaire toeristengebieden of internationale hotels kan een kleine fooi wel op prijs worden gesteld. Denk bijvoorbeeld aan een gids of een bellboy.

 • Luxe restaurants: In zeer luxe restaurants in grote steden zoals Beijing of Shanghai is het niet ongebruikelijk om een kleine fooi te geven, maar dit is zeker geen vereiste.

Voor de meeste situaties in China kun je echter beter geen fooi geven om ongemakkelijke situaties te vermijden. Lokale mensen geven meestal geen fooi, en servicekosten zijn vaak al in de prijzen inbegrepen.

India

In India is het geven van fooien veel gebruikelijker, vooral in toeristische gebieden. India heeft een rijke cultuur van gastvrijheid, en een fooi wordt vaak gezien als een blijk van waardering voor de ontvangen service.

Hier zijn enkele richtlijnen voor fooien in India:

 • Restaurants: Een fooi van 5-10% is normaal in restaurants. Soms is er al een servicekost inbegrepen, dus controleer eerst de rekening voordat je extra geeft.

 • Taxichauffeurs: Het is gebruikelijk om het tarief naar boven af te ronden. Een paar extra roepies kunnen een groot verschil maken.

 • Hotels: In hotels geef je doorgaans 50-100 roepies aan de bellboy en een kleine fooi aan het schoonmaakpersoneel, afhankelijk van de kwaliteit van de service.

 • Gidsen en chauffeurs: Voor excursies en dagtrips is het gebruikelijk om de gids en chauffeur aan het eind een fooi te geven als je tevreden bent met hun dienst.

Het is handig om altijd wat kleingeld bij de hand te hebben voor fooien, vooral in toeristische en stedelijke gebieden. Fooien worden in India als een normale zaak beschouwd en worden meestal zeer gewaardeerd.

Fooien in Zuid-Amerika

Reizen door Zuid-Amerika brengt je naar levendige culturen en schitterende landschappen. Om het meeste uit je ervaring te halen en goed in de smaak te vallen bij de lokale bevolking, is het handig om te weten hoe je met fooien om moet gaan. Hieronder lees je meer over de gebruiken in Brazilië, Argentinië en Peru.

Brazilië: Geef informatie over de gebruikelijke fooien in Brazilië, inclusief restaurants en hotels.

In Brazilië is het geven van fooien een vast onderdeel van de servicecultuur. In de meeste restaurants wordt automatisch een "serviço" van 10% aan je rekening toegevoegd. Dit staat duidelijk vermeld op de bon. Je hoeft dus geen extra fooi te geven, maar als je zeer tevreden bent met de service kun je altijd iets extra achterlaten.

In hotels is het gebruikelijk om fooien te geven aan de bellboys en kamermeisjes. Voor bellboys is een fooi van 5-10 realen per koffer normaal, terwijl voor kamermeisjes een fooi tussen de 5-10 realen per dag gewaardeerd wordt.

Argentinië: Leg uit hoe fooien in Argentinië werken en wat gebruikelijk is.

In Argentinië zijn fooien in restaurants niet verplicht maar wel gebruikelijk. Een fooi van 10% van de rekening wordt als netjes beschouwd. Let op dat fooien vaak alleen contant gegeven kunnen worden, omdat er geen aparte ruimte voor fooien op de creditcardbon staat.

In cafés en bars is het normaal om je wisselgeld achter te laten. Dit zijn meestal kleine bedragen, variërend van 5-10 pesos.

In hotels is het gebruikelijk om bellboys 10-20 pesos per koffer te geven. Voor kamermeisjes is een fooi van 10-20 pesos per nacht normaal. In luxere hotels kan dit bedrag iets hoger liggen. Taxichauffeurs krijgen meestal geen fooi, maar je kunt de ritprijs afronden naar boven.

Peru: Vertel over de verwachtingen voor fooien in Peru, vooral in toeristische plaatsen.

In Peru, vooral in toeristische gebieden, worden fooien zeer gewaardeerd. In restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk, hoewel in sommige duurdere restaurants de servicecharge al in de rekening zit inbegrepen. Controleer daarom altijd je bon.

Voor gidsen en chauffeurs is het normaal om aan het einde van een tocht een fooi te geven. Voor een gids kun je rekenen op 10-30 soles per dag, afhankelijk van de lengte en kwaliteit van de tour. Voor chauffeurs is 5-10 soles per dag redelijk.

In hotels is een fooi van 2-3 soles per koffer voor bellboys standaard, en een fooi van 2-5 soles per nacht voor kamermeisjes wordt op prijs gesteld. Bij luxe hotels kun je wat meer geven.

Reizen door Zuid-Amerika wordt een stuk aangenamer wanneer je de lokale fooiengebruiken kent en respecteert. Met deze kennis kun je zorgen voor een vlekkeloze en gewaardeerde ervaring.

Fooien in Afrika

Afrika is een continent van diversiteit met verschillende culturen en tradities, inclusief de gebruiken rondom fooien. Of je nu op safari gaat of de oude piramides bezoekt, het is goed om te weten wat de lokale verwachtingen zijn. In deze sectie nemen we een kijkje naar de fooiengewoonten in Zuid-Afrika en Egypte.

Zuid-Afrika: Geef een overzicht van de fooiengewoonten in Zuid-Afrika.

In Zuid-Afrika is het geven van fooien heel gebruikelijk en bijna altijd verwacht in de dienstverlenende sector. Hier zijn de belangrijkste richtlijnen:

 • Restaurants: Het is normaal om 10-15% van de rekening als fooi te geven. Dit percentage kan oplopen als de service uitzonderlijk goed was.
 • Bars: In bars is het gebruikelijk om ongeveer 10% van je totale rekening als fooi te geven of een paar randen per drankje.
 • Taxichauffeurs: Voor taxichauffeurs is een fooi van ongeveer 10% van de ritprijs of het afronden naar boven gangbaar. Dit geldt ook voor ride-hailing diensten zoals Uber.
 • Hotels: Bellboys verwachten meestal 10-20 R per koffer, en kamermeisjes waarderen een fooi van 20-50 R per dag.
 • Tour guides: Voor gidsen is een fooi van 50-100 R per dag afhankelijk van de lengte en de kwaliteit van de tour gebruikelijk.

Met deze richtlijnen kun je eenvoudig een goede indruk achterlaten en waardering tonen voor de service die je ontvangt in Zuid-Afrika.

Egypte: Leg uit hoe fooien in Egypte werken, vooral bij toeristische attracties.

In Egypte, vooral in toeristische gebieden, zijn fooien bijna een integraal onderdeel van de service. Hier worden fooien vaak "baksheesh" genoemd en zijn ze bijna overal vereist:

 • Restaurants: Een fooi van 10-15% van de rekening is standaard, zelfs als er al een service charge is toegevoegd. Contant fooi wordt meestal meer gewaardeerd.
 • Hotels: Bellboys verwachten meestal 10-20 EGP per koffer en kamermeisjes 20-30 EGP per dag.
 • Tour guides: Voor gidsen kan een fooi variëren van 50-100 EGP per dag, afhankelijk van de kwaliteit en de duur van de tour. Chauffeurs waarderen meestal 20-50 EGP per dag.
 • Taxichauffeurs: Voor taxichauffeurs is een fooi van 10% van de ritprijs gebruikelijk, of je kunt de prijs naar boven afronden.

In Egypte kan het geven van een fooi soms aanvoelen als een onderhandeling, vooral op toeristische plekken. Zorg ervoor dat je altijd wat kleingeld bij de hand hebt om deze situaties soepel te laten verlopen. Doe dit met de gedachte dat het geven van een fooi vaak een groot verschil kan maken in de inkomsten van de lokale bevolking.

Fooien in Australië en Oceanië

Als je naar Australië en Oceanië reist, zul je merken dat de fooiengewoonten anders zijn dan in veel andere delen van de wereld. In deze regio wordt fooi geven niet altijd verwacht, maar wel gewaardeerd wanneer je uitstekende service krijgt. Laten we eens kijken naar de gebruiken in Australië en Nieuw-Zeeland.

Australië

In tegenstelling tot veel andere landen, is het geven van fooien in Australië niet de norm. De meeste Australiërs verdienen een redelijk loon, en extra beloning voor service is vaak niet noodzakelijk. Toch zijn er enkele situaties waarin een fooi op prijs kan worden gesteld:

 • Restaurants: In restaurants is het niet gebruikelijk om een fooi te geven, maar als de service uitzonderlijk goed was, kun je 10% van de rekening als fooi geven. Dit wordt meestal gewaardeerd, vooral in chiquere restaurants.

 • Cafés en Bars: In cafés en bars hoef je geen fooi te geven. Als je toch iets extra wilt geven, kun je wat kleingeld achterlaten in de fooienpot bij de kassa.

 • Taxi's: Taxichauffeurs verwachten meestal geen fooi, maar je kunt de ritprijs naar boven afronden als je tevreden bent met de service.

 • Hotels: In hotels is het geven van fooien niet standaard. Als je echter heel tevreden bent met de service van de bellboy of het schoonmaakpersoneel, kun je een paar dollar fooi geven.

Samenvattend, fooien zijn in Australië niet verplicht maar worden wel gewaardeerd wanneer je echt tevreden bent met de service. Houd in gedachten dat het personeel meestal een eerlijk loon ontvangt, dus je wordt nooit scheef aangekeken als je geen fooi geeft.

Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn de fooiengewoonten vergelijkbaar met die in Australië. Fooien geven is niet verplicht en vaak ook niet verwacht. De meeste Nieuw-Zeelanders beschouwen hun lonen als voldoende voor de geleverde service. Toch zijn er bepaalde omstandigheden waarin een fooi passend kan zijn:

 • Restaurants: Net als in Australië is het in Nieuw-Zeeland niet gebruikelijk om fooien te geven in restaurants. Als je echter buitengewoon tevreden bent met de service, kun je 5-10% van de rekening als fooi achterlaten.

 • Cafés en Bars: Fooien zijn hier ook niet de norm. Als je een goede ervaring hebt gehad, kun je wat kleingeld in de fooienpot doen, maar dit wordt niet verwacht.

 • Taxi's: Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Als je echter vindt dat de service uitstekend is geweest, kun je de prijs afronden naar boven.

 • Hotels: In hotels is het geven van een fooi aan de bellboy of het schoonmaakpersoneel niet gebruikelijk, maar wordt wel geapprecieerd als het personeel extra moeite heeft gedaan om je verblijf aangenaam te maken.

Hoewel fooien in Nieuw-Zeeland zeldzaam zijn, kan een kleine blijk van waardering voor uitzonderlijke service altijd een glimlach op het gezicht van de ontvanger toveren. Net als in Australië zijn de lonen hier redelijk, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je geen fooi geeft.

Zowel in Australië als in Nieuw-Zeeland zijn fooien niet een vast onderdeel van de cultuur, maar een manier om je waardering te tonen voor uitzonderlijke service. Houd hier rekening mee tijdens je reis, en je zult altijd een goede indruk maken.

Conclusie

Weten waar en hoeveel fooi je moet geven, kan je reiservaring behoorlijk verbeteren. Elk land heeft zijn eigen gebruiken, en een kleine attentie kan een wereld van verschil maken.

In de meeste Europese landen is een fooi van 5-10% gebruikelijk, terwijl in Noord-Amerika 15-20% de norm is. Aziatische landen zoals Japan en China hebben weer heel andere, vaak bescheiden verwachtingen. Zuid-Amerika en Afrika diversifiëren nog meer met lokale nuances, en in Australië en Nieuw-Zeeland worden fooien meestal niet verwacht.

Wees altijd voorbereid met wat kleingeld en let goed op de lokale cultuur. Met deze kennis reis je met vertrouwen en respect voor de lokale gebruiken.

-

 

Goedkope Vakantie

te copieren foto link

 

Ontdek en Boek Hier een geweldige Vakantie.

 

 

 

Bij het boeken van een last-minute verblijf bij Belgen kunnen gasten oprechte gastvrijheid en een gezellige sfeer verwachten. Belgen staan bekend om hun liefde voor lekker eten en goede gesprekken, dus bereid je voor op heerlijke maaltijden en boeiende discussies. Tijdens een last-minute verblijf bij Nederlanders kunnen gasten een overzichtelijke en gestructureerde omgeving verwachten. Nederlanders waarderen stiptheid en efficiëntie, dus wees voorbereid op een zorgvuldig gepland reisschema tijdens uw verblijf. Een vakantie verblijf bij Belgen of Nederlanders is meestal in een Bed en Breakfast, b&b of Vakantiehuis. Deze vakantiehuizen en B&B 's zijn meetal voorzien van een zwembad. Bij het reserveren van een vakantie in een B&B is ook het ontbijt inbegrepen. Kortom, keuze genoeg tussen een vakantiehuis , villa , bed en breakfast , b&b , familie hotel. Logeren bij belgen - logeren bij nederlanders - Last Minute Vakanties

 

In welke landen moet ik een fooi geven

In welke landen moet ik een fooi geven

In welke landen moet ik een fooi geven