Santana traditionele huizen op Madeira


Booking.com

Als het gaat om het verkennen van het culturele erfgoed van Madeira, mag men de charmante traditionele huizen van Santana niet over het hoofd zien. Santana, genesteld in het noordelijke deel van het eiland, is een klein dorp dat bekend staat om zijn unieke driehoekige huizen, plaatselijk bekend als 'casas de colmo'. Deze traditionele woningen laten niet alleen de architectonische pracht van de regio zien, maar bieden bezoekers ook de mogelijkheid om zich onder te dompelen in de rijke geschiedenis en cultuur van het eiland.

Als u Santana binnenstapt, voelt het alsof u een tijdcapsule betreedt, aangezien deze traditionele huizen al eeuwenlang deel uitmaken van het dorpslandschap. De oorsprong van deze iconische woningen gaat terug tot de 16e eeuw, toen kolonisten uit de Algarve in Portugal voor het eerst op Madeira aankwamen. Geïnspireerd door hun voorouderlijke huizen, pasten ze het ontwerp aan het lokale klimaat en de omgeving aan.

Het valt op dat de unieke driehoekige vorm van de Santana-huizen zich onderscheidt van andere traditionele woningen op Madeira. De daken zijn bedekt met rieten stro, bekend als "colmo", dat zorgt voor isolatie tijdens de koudere maanden en het interieur koel houdt tijdens de warme zomerdagen. Dit traditionele dakbedekkingsmateriaal is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook zeer functioneel.

Een ander opmerkelijk kenmerk van deze huizen zijn de levendige en kleurrijke deuren en ramen. De lokale bevolking is er trots op dat ze hun huizen versieren, vaak met gedurfde tinten zoals rood, blauw en geel. Als u door het dorp loopt, zullen bezoekers gefascineerd zijn door de vrolijke gevels, die bijdragen aan de algehele charme en karakter van Santana.

De traditionele huizen van Santana dienen als levende musea en behouden het culturele erfgoed van het eiland. Terwijl sommige van deze huizen nog steeds in particulier bezit zijn en bewoond worden, zijn andere omgebouwd tot musea of pensions. Bezoekers kunnen het interieur van deze huizen verkennen en een beter inzicht krijgen in de traditionele levensstijl van de lokale bevolking.

Binnen vind je een verzameling antieke meubels, gereedschappen en gebruiksvoorwerpen, die een kijkje bieden in het dagelijkse leven van de afgelopen generaties. De aandacht voor detail bij het behoud van deze huizen is opmerkelijk, waardoor bezoekers het vakmanschap en de vindingrijkheid van de voorouders van het eiland echt kunnen waarderen.

Het verkennen van Santana is een meeslepende ervaring die verder gaat dan alleen het bewonderen van de traditionele huizen. Het dorp biedt verschillende activiteiten en evenementen waarmee bezoekers kennis kunnen maken met de lokale cultuur. Van traditionele volksmuziekoptredens tot ambachtelijke workshops, er is voor ieder wat wils.

Bovendien wordt Santana omgeven door adembenemende natuurlijke schoonheid, waardoor het een uitstekende uitvalsbasis is voor liefhebbers van het buitenleven. Wandelpaden leiden naar prachtige uitzichtpunten, weelderige bossen en pittoreske valleien en bieden volop mogelijkheden om in contact te komen met de natuur.

Conclusie

De traditionele huizen van Santana op Madeira zijn niet alleen architectonische wonderen; ze zijn een bewijs van de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van het eiland. Van hun opvallende driehoekige vorm tot de levendige kleuren die hun deuren en ramen sieren, deze huizen bieden bezoekers een kijkje in het verleden terwijl ze de erfenis van de lokale bevolking behouden. Het verkennen van Santana is een meeslepende ervaring waarmee je het vakmanschap kunt waarderen en jezelf kunt onderdompelen in de natuurlijke schoonheid van het eiland. Mis dus niet de kans om tijdens uw bezoek aan Madeira de betoverende wereld van de traditionele huizen van Santana te ontdekken.

Boek nu een verblijf, reeds vanaf 249 € >

Booking.com